fbpx

Kako zadržati menadžere u ugostiteljskoj industriji: 9 strategija za zadržavanje talenata

Rad u ugostiteljstvu može biti zahtevan i dinamičan, posebno za menadžere koji su odgovorni za vođenje tima, rešavanje konflikata, i implementaciju strategija koje će doprineti uspehu poslovanja. Generalni menadžer u ugostiteljskoj industriji igra ključnu ulogu u održavanju posla profitabilnim. Iskusni menadžeri mogu pomoći da se kompanija održi na tržištu godinama, dok neuspešni menadžer može ubrzati propast poslovanja.

Kada pronađete izvanrednog menadžera, važno je zadržati ga i pružiti mu podršku. Nažalost, slično kao i u drugim granama ugostiteljske industrije, menadžerske pozicije često su podložne visokim stopama fluktuacije. Zadržavanje menadžera nije nimalo lak zadatak.

U ovom blogu, istražićemo izazove sa kojima se ugostitelji suočavaju u vezi sa zadržavanjem menadžerskog kadra i predstavićemo devet ključnih strategija za rešavanje ovih izazova.

Industrija ugostiteljstva se suočava sa impresivnom godišnjom stopom fluktuacije zaposlenih od čak 73%. To znači da će krajem godine samo jedna četvrtina osoblja koje je radila na početku godine i dalje biti zaposlena na istom radnom mestu. Ovo je u oštroj kontrastu sa drugim industrijama gde je prosečni staž zaposlenih znatno duži, oko 4,2 godine.

Takođe, svaki put kada kompanija mora da zameni menadžera, to se i finansijski odražava na posao, uključujući troškove obuke i procesa zapošljavanja. 

Zašto menadžeri u ugostiteljskoj industriji napuštaju posao?

Za razumevanje kako zadržati menadžere u ugostiteljstvu, važno je razmotriti razloge zbog kojih oni često napuštaju svoje pozicije.

  1. Neravnoteža između posla i privatnog života: Menadžeri često provode mnogo vremena na poslu i često nemaju dovoljno vremena za porodične i društvene obaveze. Prema istraživanjima, 89% menadžera smatra da njihove pozicije ne ostavljaju dovoljno vremena za druženje sa porodicom i prijateljima.

      2. Niska zarada: Niska zarada je jedan od glavnih faktora koji dovode do napuštanja posla u ugostiteljstvu. Studije pokazuju             da su osnovne plate generalnih menadžera, kada se uzme u obzir inflacija, niže danas nego pre deceniju.  

      3. Nedostatak prilika za napredovanje: Manje od dve petine ugostiteljskih objekata pruža svojim zaposlenima mogućnosti za             profesionalni razvoj. Sa malo šansi za rast, razumljivo je što 65% generalnih menadžera oseća „aktivnu neangažovanost“ na           poslu i razmišlja o napuštanju.

 Devet strategija za zadržavanje menadžera u ugostiteljstvu

Zadržavanje menadžera igra ključnu ulogu u dugotrajnosti poslovanja. Evo devet strategija koje vam mogu pomoći u tome:

  1. Pripremite menadžere za uspeh kroz obuku

Napravite formalni program obuke za nove menadžere kako biste ih pripremili za uspešno vođenje vašeg ugostiteljskog objekta. Čak i ako su iskusni, intenzivna obuka može osigurati da svi imaju potrebne veštine za dobar posao.

  1. Povećajte nadoknadu

S obzirom da niske plate često dovode do napuštanja posla, razmotrite opcije za povećanje nadoknade. Ako to nije moguće, razmislite o kreativnim načinima nagrađivanja menadžera, kao što su beneficije, dodatni slobodni dani ili deljenje profita.

  1. Omogućite veću fleksibilnost

Pomozite menadžerima da održe ravnotežu između posla i privatnog života pružajući im veću fleksibilnost u obavljanju administrativnih zadataka, kao što su finansijsko planiranje ili pravljenje rasporeda.

  1. Stvorite mogućnosti za profesionalni razvoj

Ako menadžeri osećaju da se ne mogu napredovati u vašoj kompaniji, verovatno će razmotriti odlazak. Kreirajte prilike za profesionalni razvoj, investirajući u obuke koje će im omogućiti sticanje novih veština i otvaranje novih mogućnosti.

  1. Prepoznajte postignuća

Nedostatak priznanja doprinosi fluktuaciji. Zadržite menadžere tako što ćete pratiti i nagraditi njihova postignuća, bilo da se radi o povećanju prihoda ili poboljšanju iskustva gostiju.

  1. Omogućite menadžerima više načina za prikupljanje utisaka gostiju

Neka menadžeri osećaju da donose pozitivne promene tako što će imati različite načine za prikupljanje povratnih informacija gostiju, uključujući ankete i praćenje recenzija na sajtovima za recenzije trećih strana.

  1. Ovlaštite menadžere da predviđaju potrebe gostiju

U današnjem digitalnom dobu, menadžeri mogu koristiti CRM alate kako bi bolje razumeli i predviđali potrebe gostiju. Ovo im omogućava da pruže personalizovanu uslugu i unaprede iskustvo gostiju.

  1. Pomozite menadžerima da generišu više prihoda za ugostiteljski objekat

Dajte menadžerima alate koji će im pomoći da povećaju prihode ugostiteljskog objekta, kao što su softveri za optimizaciju rasporeda stolova koji pomažu maksimizaciji prodaje.

  1. Pretvorite menadžere u stručnjake za marketing

Omogućite menadžerima da se angažuju u marketinškim aktivnostima, koristeći alate za automatizaciju marketinga kako bi privukli nove goste i povećali lojalnost postojećih.

Sve ove strategije mogu pomoći ugostiteljskim objektima da zadrže talentovane menadžere i stvore uslove za dugoročni uspeh. Zadržavanje menadžera zahteva pažljivo razmatranje njihovih potreba i pružanje podrške koja će im omogućiti da napreduju i budu zadovoljni svojim poslom.