fbpx

Akademska rakija: Vrhunski ukusi tradicije

U svetu rakije, postoji posebno mesto za one destilate koji nose priču, ljubav i tradiciju u svakom gutljaju. Takva je priča i iza „Akademske rakije“, čija je osnova postavljena 2015. godine, iznenadnim nadahnućem. Ono što je prvobitno bilo više hobi nego posao, brzo je preraslo u ozbiljan poduhvat sa kontinuiranim rastom i širenjem proizvodnih kapaciteta.

Osnivači „Akademske rakije“ čine dugogodišnji prijatelji i kolege sa fakulteta, a njihova zajednička strast prema rakiji i tradiciji bila je iskra koja je pokrenula ovaj projekat. Kombinujući tradicionalne recepture sa najsavremenijim procesima proizvodnje, stvorili su destilate najvišeg kvaliteta.

Kvalitet iznad svega

Jedan od njihovih premijum proizvoda je „Zlatna Dunja“, čiji se ukus i miris savršeno izbalansirani da probude sva vaša čula. Ova rakija odiše osvežavajućim mirisom dunje sa primesama muskatnog oraha i vanile. Međutim, ono što je čini posebnom je njen proces dozrevanja u hrastovom buretu, što doprinosi punoći i barik ukusu. Listići 23-karatnog zlata koji plivaju u flaši dodaju joj notu luksuza, a eleganta kutija je samo šlag na tortu. „Zlatna Dunja“ nije obična rakija; ona je umetnost u čaši, savršen poklon za posebne prilike.

 

Nisu zaboravili ni na „Zlatnu Šljivu“, drugi premijum proizvod u njihovoj ponudi. Ova rakija stari najmanje pet godina pre nego što se flašira, uz dodatak listića 23-karatnog zlata. Kupaža različitih sorti šljive, uključujući Požegaču, Čačansku rodnost, Čačansku lepoticu i autohtonu sortu Moravke, daje joj intenzivan barik ukus sa notama vanile i suve šljive.

 


Treći dragulj u njihovoj kolekciji je „Zlatna Kajsija“. Ova rakija je napravljena od najkvalitetnijih rakijskih sorti kajsija, bez dodataka prirodnih ili veštačkih aroma. Nakon što stari najmanje pet godina, flašira se sa dodatkom listića 23-karatnog zlata. Zahvaljujući godini dana sazrevanja u hrastovim buradima, „Zlatna Kajsija“ ima poseban ukus koji se mora iskusiti.

Iz Hobija u Ljubav

Priča o „Akademskoj rakiji“ nije samo priča o destilatima vrhunskog kvaliteta; to je priča o prijateljima i strastvenim pojedincima koji su odlučili da svoju strast pretvore u posao. Ideja je prvi put proklijala 2015. godine, a odluka da se pređe sa reči na dela je bila pravi potez. Rakija se brzo popila, a svako ko je imao priliku da je proba, tražio je još. Kapaciteti su se polako povećavali iz godine u godinu, a znanje o procesima fermentacije i destilacije je raslo zajedno sa njima.

Tako je hobi koji su sa uživanjem radili postao posao koji rade s ljubavlju. Naziv „Akademska rakija“, možda neobičan na prvi pogled, nastao je iz šale, ali se zadržao do danas. Prva godina proizvodnje uključila je prijatelje sa različitim obrazovnim profilima – diplomirane, masterovce, one koji su odustali od studija, pa čak i nekoliko doktora nauka. Prijateljstvo koje je trajalo od studentskih dana i različita obrazovanja samo su dodali šarenilo ovoj priči.

Danas, „Akademska rakija“ predstavlja više od destilata; ona predstavlja predanost tradiciji, prijateljstvu i kvalitetu. Ova priča je dokaz da prateći svoju strast i srcem ulazeći u ono što radite, možete postići izvanredne stvari. I tako, čaša „Akademske rakije“ nije samo piće, već čaša ljubavi prema tradiciji i umetnosti destilacije.