fbpx

Saveti za uspešan intervju za posao u ugostiteljstvu

Intervju je ključni korak u procesu zapošljavanja u ugostiteljstvu, i pruža kandidatu priliku da se pokaže u najboljem svetlu pred
poslodavcem. Kako biste se dobro pripremili za intervju, važno je da unapred razmislite o nekim stvarima. U nastavku ćemo vam dati nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da imate uspešan intervju za posao u ugostiteljstvu.

Istražite poslodavca

Pre nego što odete na intervju, važno je da se informišete o poslodavcu i o mestu na kojem ćete raditi. Pročitajte sve što možete o restoranu, klubu, hotelu ili drugom mestu na kojem ćete raditi. Informišite se o njihovoj istoriji, viziji i misiji. Ovo će vam pomoći da se bolje pripremite za intervju, i da pokažete poslodavcu da ste zainteresovani za njihovu firmu i da ste spremni da radite za njih.

intervju


Pripremite se za pitanja koja će vam biti postavljena

Poslodavac će vam verovatno postaviti neka standardna pitanja, kao što su „Kako biste opisali svoje iskustvo u ugostiteljstvu?“ ili „Zašto biste želeli da radite za nas?“. Važno je da se pripremite za ova pitanja i da smislite odgovore unapred. Razmislite o svojim prethodnim iskustvima, veštinama i kvalifikacijama koje biste mogli da istaknete tokom intervjua.

Razmislite o odevanju

Ugostiteljstvo je industrija u kojoj je izgled važan, stoga je važno da razmislite o tome kako ćete se obući za intervju. Nosite nešto što je udobno, a ujedno i profesionalno. Ako niste sigurni u vezi sa oblačenjem, bolje je da se obučete previše formalno nego previše opušteno.

Budi prijatan

Važno je da pokažete da ste prijatna osoba, spremna da radi sa drugima. U ugostiteljstvu se radi u timu, stoga je važno da pokažete da ste timski igrač i da možete da radite pod pritiskom. Budite opušteni i razgovorljivi, i pokažite svoju pozitivnu energiju.

Budi pozitivan

Tokom intervjua, pokušajte da budete što je moguće pozitivniji. Iako možda imate neka negativna iskustva iz prethodnih poslova, nije dobro da ih spominjete tokom intervjua. Umesto toga, fokusirajte se na pozitivne stvari, kao što su vaše veštine, prethodna iskustva i zašto biste želeli da radite za tu firmu. Pokažite da ste entuzijastični i spremni da se prilagodite, da učite i da radite naporno.

Screenshot_3


Budite spremni na testiranje veština

Poslodavac vam može postaviti zahtev da pokažete svoje veštine, kao što je pravljenje kafe, posluživanje hrane ili čišćenje stola. Budite spremni na ove zahteve, i pokažite svoje veštine u najboljem svetlu. Ako niste sigurni u neke veštine, bolje je da to iskreno kažete, i da pitate za pomoć ili savet.

Postavite pitanja

Na kraju intervjua, poslodavac će vam verovatno dati priliku da postavite pitanja. Ovo je vaša prilika da pokažete da ste zainteresovani za firmu i da se pripremite za rad u njoj. Pitajte očekivanja u pogledu radnog vremena, uslova rada i očekivanih zaduženja. Takođe, pitajte o tome kako se razvija firma i kakve su mogućnosti napredovanja.

Ukratko, intervju za posao u ugostiteljstvu je važan korak u procesu zapošljavanja. Kako biste se dobro pripremili, važno je da istražite poslodavca, pripremite se za pitanja, razmislite o odevanju, budete prijatni i pozitivni, budete spremni na testiranje veština i postavite pitanja na kraju intervjua. Ako pratite ove savete, imaćete veće šanse za uspešno zapošljavanje u ugostiteljstvu.